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The mild and sweet aroma of mulberry leaves has a relaxing and soothing effect. The color, especially in powder form, is similar to matcha tea with its fresh light green hue. In terms of taste, the powder is reminiscent of a mild matcha with the slightly nutty note of nettle tea. It is not for nothing that the powder of ground mulberry leaves is popularly used in Japan for caffeine-free "matcha lattes". This may be attributed to the fact that the mulberry leaves are steamed and processed just as gently as Japanese green tea, which also preserves the sensitive ingredients in the best possible way.
Whipped up like matcha or matcha latte, it is an ideal caffeine-free and milder alternative or can be used as a complement to matcha for the evening.
Mulberry leaves do particularly well as a balancing component in more tart teas such as Benifuuki powder - here the sweet aroma creates a pleasant balance. With its wealth of active ingredients the powder also makes for a valuable addition to green smoothies.
Properties
Matcha preparation instructions
Prepare
Place the matcha whisk briefly in warm water to increase the elasticity of the bamboo and avoid broken ribs. Pour the matcha powder through a fine kitchen sieve.
Dosing
Put one to two spatula tips or a small, level teaspoon (approx. 1 to 1.5 g) of matcha into the pre-warmed, empty matcha bowl.
Tip: If you prefer not to sift, you can first mix a small sip of cold water with the powder to form a thick paste.
Frothing
Fill with 70-100ml of water at around 80° and use a matcha whisk to whisk the tea with quick hand movements (as if to draw an "M" in the cup) for around 20 seconds until a fine foam forms on the surface.
Enjoy
Before you "slurp" the matcha through the foam, place a tea candy on your tongue. Together with the candy, the matcha becomes a wonderful taste experience.
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17 August 2021 13:46
Geniales Getränk
Vorab: Der Maulbeerblatt-Tee hat eine gewisse geschmackliche Ähnlichkeit zu Matcha, herb und grasig, aber insgesamt einen deutlich anderen Charakter. Er ist z.B. viel süßer. Ich habe mir den Tee für den Nachmittag gekauft, da ich Matcha nur zum Morgen trinke. Ich bereite den Tee genauso wie Matcha zu und ich mag diese Zeremonie am Mittag. Ich freue mich wirklich auf mein "grünes Getränk" ohen Koffein.
23 June 2021 13:25
Für mich keine Alternative
Es sieht wie Matcha aus, aber das war es auch schon. Der Geschmack ähnelt für mich eher einem Früchtetee und ich mag diese gewisse Süße nicht. Ich konnte ihn leider auch nicht richtig aufschäumen. Fehlt wahrscheinlich das Fett dafür. Aber als Ergänzung zum Matcha passt es ganz gut. Vorallem am Abend um sich etwas vom Kofeiin zu sparen.
28 December 2019 13:58
Sehr gute koffeinfreie Alternative zu Matcha
Als leidenschaftlicher Teetrinker kann ich diesen Pulvertee wärmstens empfehlen. Matcha – oder generell grünen Tee – trinke ich nach 20 Uhr nicht mehr, aufgrund des darin enthaltenen, lange im Körper wirkenden Theins (Koffein). Höchstens mal einen koffeinarmen Kukicha oder Sannenbancha. Da eignet sich dieser Maulbeerblättertee ausgezeichnet als ebenso gesunde wie koffein- und bitterstofffreie Alternative für den Abend. Das Pulver wirkt aufgrund seines hellen Grüntons sehr frisch. Geschmacklich für mich eine Mischung aus Matcha und Brennnesseltee. Kann man genau wie Matcha mit einem Bambusbesen einrühren. Ich nehme etwa 0,3g auf 200ml und 80 bis 85°C heißes Wasser. Preislich völlig in Ordnung; für das Geld bekommt man keinen vernünftigen Matcha. Leider findet man keine Angaben dazu, ob es sich um Morus alba oder Morus nigra handelt. 9/10 Sternen.